søndag den 15. juli 2007

3. Rejsebrev fra Guernsy til Perros-Guireg

S/Y ESPRESSO PÅ TUR
3. rejsebrev juli 2007

Kære alle

Ja - så er vi ikke kommet ret meget længere, end sidst I hørte fra os.
Vi måtte blive på Guernsey i 8 dage, aldrig har vi da været blæst inde så længe noget sted i vores sejler-liv ! Tiden her blev brugt til ture bl.a. med bus, som kun kostede 6 kr. pr. næse, til et skibsvragsmuseum på nordsiden af øen, som var indrettet i et gammelt fæstningstårn, i det hele taget er her rigtig mange gl. fæstningsværker, men i modsætning til Skotland, er de her vedligeholdt og ser beboede ud. Og hvad laver man ellers på en engelsk ø ? Vi måtte jo gøre som de indfødte, gå på pub, og drikke five-o-clock-tea.

Vi forsøgte lør. 23.6. at forlade øen, men efter kun en ½ time, vendte vi om, da det blæste 11 sek.m. og med rebet store og lille fog, kunne vi ikke overskue at skulle sejle i et døgn. Udsejlet mil 4,2 og tilbage i havn, mens der var åbent.
Til sidst bliver man dog lidt utålmodig og vil videre, og ons. d.27.6. så udsigten lidt bedre ud. Op kl. 4 om morgenen og ud over ”sillen” – betonkanten kl. 5.10 og så mod vest.
Man må så sige, at selv meterologerne ikke har helt styr på vejrguderne, og vinden øgede og øgede. Vi havde udset os en lille havn på Bretagne-kysten - halvvejs af den distance på 120 mil, som var vores oprindelige plan, og glade var vi, da vi nærmede os den franske kyst. Det blæste konstant 11 og var helt oppe at blæse 15 sek.m. stik imod og med atlant-bølger, vi mente, de var omkring 6 meter. Nu er der intet vi og Espresso ikke kan klare !!!
Næste udfordring var så anduvning af den lille havn Perros-Guireg, som kan anløbes 1½ time før højvande og 1 time efter. Den radiotalende , som er undertegnede skulle nu forsøge igen på fransk, det viste sig, at vores beregninger havde holdt stik og efter 12 timers sejlads kom vi i pit gennem en gate – glade og trætte. Det var så en ny kon-stuktion, vi ikke havde mødt før (sender billeder med). Vi ligger i et bassin - straks døbt ”Bennys badekar” og alt omkring os tørrer ud – meget mærkeligt.
Og nu troede vi, at vi skulle afsted snart igen – men nej – igen ligger vi her på 8. døgn. Vejrudsigterne i Frans kalder tingene helt anderledes, her er det anticyclon og depression, mest af det sidste (som betyder lavtryk). Men det er ikke det værste sted at være blæst inde. Bretagne er umådelig smuk, små granithuse med et væld af hortensia´er, kysten her hedder ”Cote de granit Rose” og klipperne minder meget om skærgården omkring Lysekil og Huløen, bløde røde klipper, de er bare 3 gange så store, klippeblokkene altså, og så ligger der altid et slot for enden.
En dag tog vi et par busser til en by der hedder Morlaix, som ligger lidt sydvest herfor. Der er en enorm flot viadukt-bro på 58 m. I højden, som blev bygget i 1861-63, hen over en flod. Her kan man sejle ind midt i byen og igen – ligge i et bassin og vente på højvande. Her ligger den danske båd Nausikaa, et dansk langturssejlerpar Inge Lise og Martin, vi har mødt et par gange. Faktisk de eneste danskere vi har mødt, og deres plan er langs kysten ned inde i Biscayen og til La Corunia, hvor båden skal ligge i vinter.
Vores tids-planer begynder at smulre lidt , men det kan jo nok ikke blive ved således, så pludselig er ryg-vinds-vejret der jo nok - og lidt mindre af det.
Imens lever vi ganske herligt med det franske køkken: Har spist på crepperi og fået muslinger, ost og andre delikatesser – ikke værst. Til de her mad-pandekager drikke man cider af små kopper, så der er blevet investeret.
Har hørt I også har dårligt vejr deroppe, håber at vi alle må få det lidt bedre, dog er vi glade for, at vi har Noas Ark med her !

Mange hilsener med håb om bedre vejr
fra besætningen på s/y Espresso, Anne, Torben

Ingen kommentarer: